Kurser och nivåer

PROGRAM WORKSHOPS OCH KURSER VÅREN 2024

Vi har många kurser och workshops under hösten och de som är markerade med ”*” kräver att man anmäler sig i förväg i vår kursportal.

Övriga aktiviteter i nedan tabell är kostnadsfria för medlemmar. Om du inte är medlem kan du ansöka om att bli medlem via kursportalen och det kostar 100 kr / år.

Till kursportalen

AktivitetDatumTidPlats
Prova på
Träningstid
Öppen workshop
Tisdag 2 april

18:00-19:00
19:00-20:00
20:00-21:00
Umeå Folkets hus

Steg 1: Nybörjarkurs *Tisdagar, 9 april – 28 maj (8 tillfällen)18:00-19:00Umeå Folkets hus
Steg 2: fortsättningskurs * Tisdagar, 16 april – 4 juni (8 tillfällen)18:00-19:00Umeå Folkets hus
TräningstidTisdagar, 9 april – 28 maj (8 tillfällen)19:00-20:00Umeå Folkets hus
TeknikkvartenTisdagar, 9 april – 28 maj (8 tillfällen)20:00-20:15Umeå Folkets hus
Steg 3: fortsättningskurs *Tisdagar, 9 april – 28 maj (8 tillfällen)20:15-21:15Umeå Folkets hus
Teknikgruppen *Tisdagar, 9 april – 28 maj (8 tillfällen)20:15-21:15Umeå Folkets hus
Steg 1: Nybörjarkurs – Helgkurs *Lördag 4 maj – Söndag 5 maj (2 tillfällen)10.00-15.45Umeå Folkets hus

Letar du efter våra prova-på:er och socialer? Gå i så fall till sidan för socialdans och prova på.

Registrering

För att dina kunskaper ska matcha så bra som möjligt med vilken kursnivå du väljer rekommenderar vi att du först läser igenom kursbeskrivningarna innan du väljer kursnivå. Länk till registreringen finns därför längst ned på sidan.

VÅRA NIVÅER

Steg 1 – Nybörjarkurs – Kursbeskrivning

Kursen har inga förkunskapskrav! Vi går igenom grunderna för West Coast Swing. Fokus ligger på de fyra grundturerna: Left side pass, Under arm, Sugar Push och Whip. Vi går också igenom Starter step och om tid finns, olika stylingvarianter på grundturerna.

Repetition är inkluderat i kursen och målet är att du ska känna dig trygg att använda grundturerna vid en socialdans.

För att gå vidare till steg 2 ska deltagaren kunna utföra och visa förståelse för följande turer och koncept.

Turer: Left side pass, Under arm, Sugar push, Whip, Starter step, Sugar tuck, Förläng 6-count patterns till 8-count, Individuell styling.

Koncept: Hållning, Frame, Compression, Stretch, Keep momentum.

Steg 2 – Fortsättning – Kursbeskrivning

Passar dig som känner dig bekväm att använda dina grundturer och vill variera dem. Du går återkommande på socialdanskvällar och önskar nytt material.

Under denna kurs går vi igenom nya turer och individuell styling. Om du bara varit på ”prova på” klasser så rekommenderar vi att du går nybörjarkursen först för att få en ordentlig teknisk grund.

Kursinnehållet förändras för varje kursomgång med tanken att du ska kunna gå denna kurs många gånger och fortfarande få med dig något nytt.

För att gå vidare till Steg 3, ska deltagaren kunna utföra och visa förståelse för de turer och koncept som beskrivits under nybörjarkursen. Deltagaren ska på ett smidigt sätt kunna variera mellan turerna och kunna använda koncepten på en mer avancerad nivå. Utöver detta ska deltagaren även kunna utföra och visa förståelse för följande turer och koncept.

Turer: Whip variationer (reverse, basket, outside turn, underarm turn), Passing tuck, Turns (inside, freespin, outside), Roll in roll out, Showgirl, Slingshot, Shadow position, Roll in to closed, Rock and go, Hipcatch, Individuell styling, Olika handfattningar, Variationer på starter step (basic, tap step-trippel, hitch-and-go).

Koncept: Timing (down beat/up beat), Post, Ankarsteg vs traveling anchor, Weight transfers (preparation, transfer, release + push the floor), Resisted release, Basic turer i closed position.

Se även vilka turer och koncept som inkluderats under Nybörjarkursen.

Steg 3 – Fortsättning – Kursbeskrivning

Du ska känna dig trygg att använda grundturer men även turer som Roll in roll out, Showgirl, Slingshot och Hip catch. Du är inte främmande för att använda dig av egen styling samt har full koll på uttryck som Timing, Stretch, Compression, Weighttransfer och Resisted release.

Notera att det inte räcker med att ha hört vad dessa saker står för utan du ska även kunna applicera dem i praktiken på en mer utvecklad nivå.

Under denna kurs fördjupar vi oss i teknik och jobbar med musikanpassning. Vi går även igenom nya turer och individuell styling.

Kursinnehållet förändras för varje kursomgång med tanken att du ska kunna gå denna kurs många gånger och fortfarande få med dig något nytt.

För att gå vidare till Teknikgruppen, ska deltagaren kunna utföra och visa förståelse för de turer och koncept som beskrivits under nybörjarkursen och Steg 2. Deltagaren ska på ett smidigt sätt kunna variera mellan dessa turer, använda koncepten på en mer utvecklad nivå samt kunna anpassa dansens svårighetsgrad till sin partner och typ av musik de dansar till. Utöver detta ska deltagaren även kunna utföra och visa förståelse för följande turer och koncept.

Turer: Sweet heart, Telemark, Fly by, Dips, Ducks, Rides, One-foot spins.

Koncept: Phrase changes, Leverage, Critical timing, Acceleration and deceleration, Connection strength (bone, muscle, air) and contact improvisation, Dansa till olika tempo, Dansa till olika musikstilar, Active/passive lead, Weight transfers (partial, full, delayed).

Vid frågor om teknikkursen är rätt nivå för dig, kontakta någon av dina kursledare. Audition krävs för att din ansökan till teknikgruppen ska godkännas.

Personlig träning

Fokus för denna kurs är individanpassad träning. Du kommer välja ett eget mål att jobba mot, till exempel att bli en bättre social dansare, prestera bättre i tävling, förbättra din timing eller arbeta på connection.

Baserat på dina mål kommer våra instruktörer hjälpa dig att skapa en träningsplan och föreslå övningar för att arbeta mot dina mål. Du kommer att ta ansvar för din egen träning och behöver vara villig att träna både själv och med en partner. Under kursens gång kommer du att dokumentera din träning i en träningslogg och våra instruktörer kommer att följa upp med feedback.

Kursen är öppen för alla, men vi rekommenderar att du tagit steg 2 minst två gånger samt att du har ett tydligt mål med din träning.

Teknikgruppen

Denna kurs förutsätter att du har en gedigen dansvana genom att ha deltagit regelbundet på kurser, workshops samt events i Sverige och gärna utomlands. Samspelet mellan förare och följare ska vara implementerat i din dans. Du ska känna dig trygg att utföra även mer avancerade turer som exempelvis telemark, rides och ducks.

Under kursen fokuserar vi främst på teknik samt att finslipa den kunskap du har. Varje kurstillfälle kommer att ha ett specifikt tema och det kommer vara mycket tid för att träna och nöta snarare än att få mycket ny input. Du ska vara öppen för att diskutera och analysera din dans samt villig att träna vissa moment självständigt, utan partner. Målet med kursen är att fördjupa din dansteknik samt hitta verktyg för att utveckla din egen dansstil.

Vid frågor om detta är rätt nivå för dig, kontakta någon av oss kursledare som du haft tidigare. Audition krävs så vi kan ta ställning till om detta är rätt nivå för just dig.

Refresher

Har du dansat WCS förrut? Gått en nybörjar-, eller fortsättningskurs, men sedan tagit en paus som blivit för lång. Ny har du chansen att göra en snabb come-back! Vi erbjuder dig en refresher, där vi går igenom alla basics. Provar olika handfattningar och lite variationer på det vi normalt lär ur på en nybörjarkurs.

Observera: Vi förväntar oss att du har gjort detta förut, vi kommer inte att gå igenom turerna från början utan repetera dem och slipa till det som blivit lite grumligt under pausperioden. Målet är att du ska kunna hoppa in på en fortsättningskurs efter denna helg och känna dig tryggare på socialdansgolvet!

HUR MAN ANMÄLER SIG

Anmälan till kurser & event

 1. Klicka här på REGISTRERA
 2. En ny sida öppnas (http://yggdrasil.wcsumea.se)
 3. Klicka Sign Up och uppge: First Name, Last Name, Email Adress, lösenord och ifall ni vill ha nyhetsbrev.
 4. När konto är skapat måste ni aktivera kontot via en länk som kommer till er angivna epost. Nu kan ni logga in för kursanmälan.
  Ni måste först anmäla er för “membership 2024” (100 kr/kalenderår), sedan kan ni göra er kursanmälan.
 5. Klicka på den kurs ni vill gå & registrera
 6. Tre alternativ kommer visas:
  Single registration – om ni skall anmäla er utan partner.
  Start Couple Registration – om ni vill anmäla er med en partner men där partnern ej hunnit anmäla sig ännu.
  – Complete Couple Registration – skall användas om din partner redan anmält sig och fått ett REF NR som ni skall uppge här.

Detta är ett automatiskt system som skickar ut bekräftelsemejl direkt då vi kan erbjuda plats vid kurser.
Vi registrerar manuellt alla inbetalningar så det kan ta någon vecka innan du ser att din betalning är registrerad.

När betalning är registrerad kan du själv logga in och skriva ut ditt kvitto via anmälningssidan.

Övrigt
Detta system fungerar bäst i Google Chrome
Har du problem vid anmälan skicka dina frågor till info@wcsumea.se

Studentrabatt

Vi har just nu 100kr studentrabatt på veckokurserna men inte på medlemskap, socials eller andra event.

Medlemskap

För att gå veckokurser och deltaga under träningskvällarna på tisdagar måste man vara medlem i föreningen. Kostar 100 kr/kalenderår.

Regler gällande betalning av kurs

När du anmäler dig till en kurs eller ett event som anordnas av West Coast Swing Umeå gäller följande: inbetalning ska ske senast 10 dagar efter att du blivit accepterad till kursen, annars har vi rätt att ta bort din anmälan. Borttagande sker dock ej automatiskt och därför måste du, om du planerar att ej gå kursen, höra av dig och avanmäla dig. Om du blivit accepterad till kursen (detta gäller alltså inte om du står i kö) men får förhinder och ej kan delta, ska du anmäla detta minst 5 dagar innan kursstart/event. Du kan då få tillbaka en del av den inbetalade kursavgiften (150 kr tas dock alltid ut i administrativ avgift). Du kan också välja att ha kvar pengarna innestående om du planerat gå någon annan kurs inom ett år, då blir det inte någon administrativ avgift som dras bort. Om du lämnar återbud mindre än 5 dagar innan kursstart kan du vid händelse av sjukdom få en del av kursavgiften återbetald.

Till kursportalen